lördag 27 mars 2010

Mid century modern architecture



Byggt i en stenruin





Ovanstående 6 bilder: Andorra Road, Lafayette Hill, från Chestnut Hill på väg mot Conshohocken

Frank Lloyd Wright - ute för uthyrning någonstans utanför Philadelphia



Mid century i orginal i Abington

Chestnut Hill, Louis Kahn arkitekt. Har varit till salu för strax över 2 milj dollar.

I mina google-sök efter modern arkitektur har jag hittat en mäklarfirma, http://www.modernhomesphiladelphia.com/, i Philadelphia som specialiserar sig på modern och mid century style houses. Oh, vad många fina hus det finns, precis i närheten till Chestnut Hill där vi bodde. Några känner jag igen, men de flesta har jag inte lagt märke till när jag bodde där - troligtvis för att jag var inte så intresserad då.
Otroligt bra site med massa information om arkitekterna etc.
Runt om i Main Line (exklusivt förortsområde) och även i Chestnut Hill (mysigförort där jag bodde, men som faktiskt är en del av Philadelphia och egentligen ingen förort) anordnas det house tours - tyvärr kom jag aldrig iväg på det fast att jag alltid pratade om det (kostade en hel del). Dessa turer var lagda till de fantastiska äldre husen i storlek XXL. Men på den ovan nämnda siten för modern arkitektur anordnas också house tours i midcentury och modern houses! Hade jag varit i Philly den 8 maj hade jag gärna gått på det!

onsdag 17 mars 2010

Och så det bästa...


Osaka_015
Originally uploaded by Slick Vic
Toro!

Se föregående inlägg.

To my husband: when are we going to Japan? Or rather, when we are going - I will be eating loads of this!

Sea Urchin and Salmon Roe Rolls

Se föregående inlägg. Kunde bara inte låta bli att ta med denna bild också!

Sea Urchin Roe Roll


Sea Urchin Roe Roll
Originally uploaded by SauceSupreme
Gud, vad jag saknar uni! Det har nu gått en mycket lång tid sedan jag åt fantastiskt god sushi - nära himlen upplevelse - sushi. Jag är ju bortslämd hemma med att få fantastisk sushi av min man! Det bästa säkert man kan få i Sverige (tillagad av en fantastisk japansk kock och tillika min man!). Men sådan där himmelskt god sushi som man får på vissa ställen i USA och på många ställen i Japan - oh, det är alltför länge sedan. När jag nu såg några fantastiska bilder på Flickr på god sushi, så blev hela jag och framförallt min mage helt överväldigad av känslan eller snarare avsaknaden av fantastiskt god sushi. Give me some uni please!

torsdag 11 mars 2010

Nya bostäder i Stockholmsregionen



Ett typiskt hus numera

Jag är lite av en sådan där bostadsknarkare som tittar på annonser, men framförallt på sådant som byggs nytt. Det finns många fina nya hus och områden som poppar upp här i stockholmsregionen. Det är de stora byggdrakarna som står dör dessa nya bostadsområden och tro mig det är fina små hus i väl planerade trädgårdsstäder. Det jag dock tröttnar på nu är att alla områden och alla hus är i princip likartade var du än kommer. Husen är parhus eller radhus med oftast tre våningar där kök och vardagsrum hittas på första våningen, 3 sovrum och alt ett allrum på mittenplanet och ett vindsplan att planera lite som man vill. Det verkar som om byggföretagen kopierar varnadra samt sina egna projekt i massutgåvor. Dom är verkligen fina, men roligt vore det om lite ny spännande arkitektur släpptes fram. Kreativitet, lekfullhet men ändå praktiska hus! Ett problem är att husmarknaden så fullständigt domineras av NCC, Skanska, JM, Folkhem, Veidekke, Besqab, Småa och kanske något mer företag. I den kommun där jag arbetar, Sundbyberg, är det i princip omöjligt för mindre företag att ta sig in. Tråkigt! Hoppas det kan bli förändring på det (och förhoppningsvis kan det bli det med skifte av styre i just den kommunen). Malmö (som docj kar samma (s) styre som Sundbyberg) har ju bevisat att det går att tänka nytt och kreativt och har visat detta i Västra hamnen - Sveriges läckraste nybyggda område (?). Jag önskar mer sånt tänk. Hammarby sjöstad i all ära, visst är det fint - men ganska likriktat trots allt. Och långt ifrån underbara Västra hamnen.

Jag efterfrågar ny, oliktänkande, inspirerande arkitektur som finns i Västra hamnen, Malmö.

onsdag 10 mars 2010

Case Study House Program


Igår var jag på föreläsningen på Arkitekturmuseet om The Case Study House Program i Kaliforninen från 1945 till början på 1960-talet. Oerhört intressant. Bra föreläsare; Elizabeth Smith från Moderna museet i Chicago (författare till boken ovan, som jag inhandlade för endast en hundring). Nu fick jag bakgrunden till projektet, som grundlades av tidningen Arts & Architecture redaktör på den tiden, John Entenza.

Vi fick se bilder och höra lite om de olika arkitekterna i projektet. Några kände jag till relativt väl (Eames) andra namn har jag sett flertal gånger när man försökt läsa sig till info om detta. Nu tror jag att flera av de kända arkitekternas namn (Neutra, Ellwood, Koenig m.fl.) har börjat fastna. I Kalifornien under denna tid (mid century) fanns ett helt kollektiv av arkitekturer som prövade och vågade tänka nytt. Många var väldigt excentriska (återkommer om det i ett senare inlägg). Måste säga att jag blir bara mer och mer intresserad av detta ämne och om man hade kunnat ändra något i sitt förflutna så måste det väl ha varit vad man studerade!

Och så har jag blivit medlem på Architectural Digests hemsida (gratis!). Lite spännande artiklar har dom på sin sida (och i tidningen) även om det mesta är amerikanskt överdådigt och inte alls vad jag gillar... Hittade dock två fina bilder från Demi Moore och Ashton Kutchers coola hus i LA. Huset är byggt på 50-talet, men har säkert renoverats sönder sedan dess, men det finns en härlig känsla av modernism.